De kraftfulla frågorna

När jag coachar medarbetare, team och ledningsgrupper har jag ett batteri med frågor som jag ofta återkommer till. Dessa har jag inte kommit på själv utan är något jag har samlat på mig genom åren och hjälpt mig att bygga tillit och trygghet.

En tom väg
Foto av Nik Shuliahin

När jag coachar medarbetare, team och ledningsgrupper har jag ett batteri med frågor som jag ofta återkommer till. Dessa har jag inte kommit på själv utan är något jag har samlat på mig genom åren och hjälpt mig att bygga tillit och trygghet.

Dessa frågor är vad jag kallar för kraftfulla frågor (powerful questions). De är kraftfulla för att de går lite mer på djupet vem du är och hur vi som grupp eller team ska arbeta tillsammans. Genom att lära känna en annan person lite mer, blir det lättare att samarbeta. Du kommer att förstå andra personer bättre kring hur de tänker, agerar och beter sig.

Hur brukar jag göra?

  • Skicka en eller några frågor innan ett möte eller en workshop så alla hinner tänka till lite innan. Vissa är bra att svar på studs men andra behöver lite mer tid att tänka för att ge ett bra svar. Skapa den möjligheten.
  • Börja mötet med en fråga som incheckning. Låt alla få berätta från sitt perspektiv. Det brukar blir bra reflektion och samtal och där alla lär känna varandra lite bättre.
  • Se till att det finns avsatt tid. Vissa frågor kanske går att svara på ganska snabbt medan andra tar mer tid. Se till så det upplevs så att alla hinner med att berätta.
  • Eftersom det är många frågor nedan brukar jag bara köra en fråga per möte. Har du ett återkommande möte kan du använda dig av denna lista över en längre tid.
  • Vissa frågor kan vara bra att dokumentera i efter hand medan andra passar mer som ett samtal. Fundera innan, vad som fungerar bäst för er.
  • Vissa frågor är mer personliga och djupare än andra. Ofta tar det tag att bygga upp en grundtillit i en grupp. Fundera på vilka frågor som fungerar bäst för er grupp just nu. Vissa är enklare medan andra frågor kan du ta lite längre fram när ni känner varandra bättre.

Logga in eller bli medlem för att läsa vidare, det är gratis.