Året tjugotjugotvå

Först vill jag bara säga gott nytt år och tack för att ni har hängt med mig under det här året. Detta får blir en sammanfattning av vad jag pysslat med i år och en lite sammanfattning för mig själv.

Året tjugotjugotvå
Foto av Yuri Krupenin

Först vill jag bara säga gott nytt år och tack för att ni har hängt med mig under det här året. Detta får blir en sammanfattning av vad jag pysslat med i år och en lite sammanfattning för mig själv.

Ett tips till dig, är att också göra detta, antingen vad du själv har gjort och lärt dig, eller vad du och ditt team eller företag lyckats med. Jag blir ofta förvånad över vad jag åstadkommit och lärt mig under året och det är så roligt att sammanfatta.

Mina tre insikter som jag tar med från året:

 1. Våga. Gjört. Säg ja — Under året har jag gjort massor av saker som jag inte gjort förut. Jag är inte expert på allt, och kan inte allt, men jag försöker och testar, och lär mig. Jag vill verkligen få fler att våga testa göra saker som man inte gjort förut. Våga du också!  Tack Håkan och David för att ni får mig att våga.
 2. Kunskap är inte värd något, om du inte gör något med den — Jag försöker få fler att inte bara stå på sidan utan vara med ute på planen. Du kan kunna jättemycket om fotboll, men har aldrig spelat. Det är när du kommer ut på spelplanen som du märker vad svårt det är, men lär dig så mycket. Tack Linda för att du är ett sådant bra föredöme på att paketera dina erfarenheter och kunskaper och sprida den till andra.
 3. Relation. Tillit. Samskapa — Jag älskar att hitta på saker med andra. I år har jag fått jobba fantastiskt fina människor i mina uppdrag. Jag har fått skapa nya prylar med människor som jag lärt känna efter vägen. Många saker som jag jobbar med handlar att få andra att testa nytt. Om det inte finns en vilja, intresse, motivation och trygghet så är det svårt. Att börja med att lyssna förstå och bygga relation är så viktigt för att någon ska vill testa och försöka. Tack Frida, Jenny och Monica.

Ett extra tack till fina som jag fått jobbat med i år i olika sammanhang — Min nära familj som stöttar i vått och torrt, Charlotta, Natalie, Marcus, Rossana, Magnus, Chris, Lisa, Jenny, Anders, Anna, Kattis, Rich, Mattias, Tomas, Håkan, David, Ulrika, Johan, Maria, Veronica, Fredrik, Björn, Peter, Christoffer, Johanna, Jenny, Kristoffer, Martin, Josefin, Susanna, Johanna, Monica, Linda, Frida, Mia, Anna och alla andra tjatat med. Tack att ni fått mig att tänka klarare, växa, utmanas, förstå andra perspektiv och våga göra saker som jag inte gjort förut.

Vad har jag gjort då under året då?

Vad har hänt professionellt under året

 • Utvecklat en ny kurs inom CX Management på  IHM Business School tillsammans med Linda Öhling. Att utveckla en 4 månaders utbildning är hästjobb men så utvecklande och roligt. Så stolt över arbetet vi gjort och att se eleverna växa med kunskap erfarenhet.
 • Utvecklat en ny kurs inom Design Thinking för HR tillsammans med Frida Mangen
 • Kört ett nytt träningspass av Business Design. Kommer vi kanske snart se en ny tjänst på marknaden?
 • Coachat och bollat med 4 UX chefer i högt och lågt. Hur skapar vi bästa struktur? Vad ska vi mäta på? Hur behåller vi medarbetare? Hur blir vi en attraktiv arbetsplats? Tusen frågor och inte alltid självklara svar.
 • Stöttat och rådgivit produktchef och team kring att hitta arbetssätt att bygga rätt sak. Det låter så självklart men är ofta svårt i vardagen. Både att få tid för det, men även att vara strukturerad och tänka långsiktigt.
 • Hållit massor av intervjuer för att förstå kunder och deras behov bättre. Ibland så hittar man insikter som vänder på hela projektet, så viktigt att minimera risker.
 • Fortsatt skrivit kring ner mina tankar. Uppnått mitt mål att nå 500 medlemmar som vill läsa det jag skriver. Det bästa är fortfarande att få chans att reflektera och samla mina tankar i något som blir kvar. Och alla fina diskussioner baserad på mitt skrivande. I år har jag skrivit och poddat mycket mindre, främst för att jag inte prioriterat och lagt tid på det. Kanske blir det ändringar 2023?
 • Årets udda. Lärt mig massor kring personuppgifter och GDPR kopplat till kvalitativ research. I grunden är det till för kunden och användaren, men det är lätt att det blir krångligt och svårt att hantera.
 • Årets roligaste, få jobba med Jenny och köra en design sprint för kund. Otroligt häftigt att få jobba koncentrerat en vecka med ett gäng och försöka lösa ett konkret problem. Tänk om vi kunde jobba på detta sätt mer.
 • Bygga designförmåga på ett försäkringsbolag och stötta UX och CX gruppen med att sätta process, metodik, verktyg och rutiner. Kundfokus och design har fått ett grepp i organisation och ledning och fler ser värdet av arbetet. Så stolt över vad gruppen har lyckats med.
 • Design Leadership Community har växt (snart 100!) och mognat, vi har fått koll på stadgar och ekonomi vilket var mer än struligt. Släppt årets State of Design med ett nytt rekord av antal svarande. Vilket hästjobb att få ihop det 😅

Det som påverkat mig starkast under året är självklart att min mamma gick bort i cancer. Jag hade turen att hinna ner till henne i Spanien, då det gick snabbt på slutet. Det är såklart tråkigt och hemskt, men jag försöker se framåt och ha med henne i tankarna så ofta jag kan. Sist så blev inte året som jag, eller någon säkert inte heller tänkt sig, med krig, miljö, ränta och elpriser, men som skrivit, vi får se framåt och uppåt.

Vad tar du med dig från 2023?