Mätningen

Teamet hade jobbat intensivt i tre veckor. Vi ledare hade hjälpt teamet att rama in problemet. Vi ville att de skulle minska samtal till kundsupporten kring en viss fråga. Nu hade teamet utforskat problemet och tagit fram ett gäng olika lösningar.

Mätningen
Foto av Diana Polekhina

Teamet hade jobbat intensivt i tre veckor. Vi ledare hade hjälpt teamet att rama in problemet. Vi ville att de skulle minska samtal till kundsupporten kring en viss fråga. Nu hade teamet utforskat problemet och tagit fram ett gäng olika lösningar. Vissa lösningar var ganska enkla att fixa som att ändra lite text på webbplatsen. Andra ändringar som tog lite längre tid t.ex. att ändra utformningen i våra brev som skickas till våra nya kunder, eller nya funktioner i vår inloggade tjänst som utvecklades av IT. Efter några månader när flera av ändringarna var fixade gjorde vi en mätning, hade det skett någon förändring? Hade teamet lyckats med sitt arbete?

Jag hjälper ofta team med att få igång det här med mätning. Det kan låta enkelt men är ofta svårare än vad man kan tro. Några saker som jag ofta ser är:

  • Team och projekt mäts på aktivitet, tid och budget och inte mål, effekt och nytta. Ofta pratas det om aktiviteten, vad vi gör istället för vad vi vill uppnå
  • Organisationer har olika modeller för att mäta och man följer inte upp på operativt, taktiskt och strategisk nivå
  • Ofta mäter man på olika saker i olika delar av organisationen t.ex. tech mäter på upptid, design på kundnöjdhet och produkt på intjäning

Vill du läsa vidare? Bli medlem eller logga in (det är gratis)