Rytmen

Om företaget som jag träffade förra månaden kan skapa en rytm och gemensamt arbetssätt för 3.000 medarbetare måste även vi kunna göra det. Hur svårt ska det vara?

Rytmen

Om  företaget som jag träffade förra månaden kan skapa en rytm och gemensamt arbetssätt för 3.000 medarbetare måste även vi kunna göra det. Hur svårt ska det vara? Nu när vi idag träffade det här andra företaget och de säger att de lyckades få en samsyn på en gemensam rytm på 3 månader borde ju även vi kunna lyckas. Kan du lösa det?

Jag pratade med en person som satt i vår ledningsgrupp. Han hade varit i USA och blivit inspirerad av hur de jobbade på det där stora företaget. Detta hade lett till att han bjudit in ett annat företag som kom och berätta hur de arbetat med att förändra sin organisation och sitt arbetssätt. Vi kom ut ifrån mötet och han såg uppspelt ut och såld på idén. Vi skulle ändra arbetssätt,  försöka strukturera om, och använda oss av en gemensam rytm i vår organisation.

Då, för några år sedan, hade jag aldrig tänkt på organisatorisk rytm som ett koncept. Sedan dess har jag flera gånger återkommit till detta koncept och mentala modell, för att hjälpa organisationer att bli mer effektiva.

Ofta har en organisation redan en rytm även om man inte riktigt tänker på det. Om du tänker på verksamhetsplanering, uppföljning, budgetering, strategiska planer, sprintar och OKR:s. Vi gör olika saker i organisationen som ofta har en rytm.