Resan

Hela min resa hade gått som dans. Jag har varit i NYC en vecka där jag mötte upp en vän som bor i USA. Jag hade själv åkt över med flyg. I New Jersey tog jag en Uber från flygplatsen till vår lägenhet i Brooklyn som vi hyrde via AirBnB.

Resan
Foto av Salman Hossain Saif

Hela min resa hade gått som dans. Jag har varit i NYC en vecka där jag mötte upp en vän som bor i USA. Jag hade själv åkt över med flyg. I New Jersey tog jag en Uber från flygplatsen till vår lägenhet i Brooklyn som vi hyrde via Airbnb. Området var lite rough, men inget konstigt hände under vårt besök. På vägen hem så gick allt smidigt och inga förseningar. När jag ska plocka upp väskan så märker jag att jag glömt min plånbok på planet, en klassiker. Jag går direkt till en disk för att få hjälp. De kan inte direkt hjälpa mig utan jag får vänta någon timme då städarna kanske kan kolla och se om de kan hitta min plånbok. Tur nog så hittar de min plånbok och en av städarna kommer och ger den till mig. Jag tänker ofta på denna händelse som ett bra exempel när det kan finnas gap i en kundresa, även om detta var något av ett edge-case.

Jag gillar verkligen konceptet resa. Det kan vara en kund-, användar-, eller medarbetarresa som beskriver ett kontext eller situation. Jag kommer här att skriva kundresor genomgående men det kan vara olika aktörer i resan. Kundresor har ju funnits länge och används ju ofta inom User Experience- eller Service Design. Jag ser att det nu börjar användas inom andra delar av organisationer och av andra roller, vilket är bra.

En utmaningen jag ofta stöter på är att kundresor är väldigt flexibla och öppna i sin utformning. Det går att göra nästan vad som helst med dem, och att det då skapar en förvirring kring vad som är syftet med resorna, och hur man arbetar med dem. Kan du känna igen dig i detta?

Bli medlem för att fortsätta läsa, det är gratis